Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Ochranné pomůcky
Odesílatel Bronislav Bartoň
Organizace odesílatele VOP CZ, s.p. [IČO: 00000493]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 16.01.2020 11:04:34
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý den vážení uchazeči, zadavatel obdržel následující dotaz:

zadame o vysvetleni, nakolik v nabidce se uvadi, ze je potrebne aby uchazec zamestnaval osoby se ZTP, t.j. mnel chranehou dilnu nebo poskytoval nahr. plneni, chceme se zeptat, jestli je zakazky vyhrazena jenom pro uchadzece, kteri nahr. plneni poskytuji, nebo zamestnavaji ZTP osoby?

Odpověď: Veřejná zakázka je v souladu s § 38 odst. 1 zákona vyhrazena pouze dodavatelům, kteří zaměstnávají na chráněných pracovních místech podle zákona o zaměstnanosti alespoň 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu svých zaměstnanců.
Zadavatel má dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (dále jen „zákon o zaměstnanosti“), povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve výši povinného podílu těchto osob na celkovém počtu zaměstnanců zadavatele. V souvislosti se zadáním této veřejné zakázky má zadavatel zájem v co největší míře splnit tuto svoji povinnost způsobem dle § 81 odst. 2 písm. b) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, tedy odebíráním výrobků či služeb od dodavatelů, jímž je tato veřejná zakázka dle předchozího odstavce vyhrazena.

Tedy ano, dodavatel je povinen prokázat, že je oprávněn poskytovat náhradní plnění (potvrzení úřadu práce) a dle smlouvy s dodávkami ochraných pomůcek poskytovat i náhradní plnění. Za zadavatele s pozdravem

Mgr. Bronislav Bartoň